Halaman

Wednesday, January 26, 2011

Apabila api perkauman reda, Lim Kit Siang nyalakan semula.

Isu perkauman memberi keutungan kepada DAP. Dap hanya perlu hulur bola tanggung. Orang melayu akan melatah, orang cina sepak masuk gol. Semakin banyak isu perkauman, semakin bersemangat orang cina bersuara. Semakin kuat DAP. Kekuatan Suara Melayu perlu di perkasa.

Baru baru ini blog Sri Tri Buana menulis;
Dalam blog Lim Kit Siang, dimuatkan tulisan seorang ahli sejarah picisan. Jika dulu kita ada Micheal Chick(en), kini kita ada John Doe. Baca dalam entry Malay History: What's missing from the textbooks. Seperti nama Chick(en), John Doe juga meragukan. John Doe untuk lelaki dan Jane Doe bagi perempuan adalah nama yang umum untuk orang yang tidak dikenali.

Dari keseluruhan artikel berkenaan, John Doe menafikan peranan Parameswara sebagai pembina empayar Melaka. Kononnya, seorang sultan Brunei yang terlebih dahulu memeluk Islam dan berkahwin dengan anak raja Johor. Raja Johor itu pula berada dibawah jajahan Siam, seperti Temasik sebelum Parameswara membunuh gabenor Siam, Temagi. 
Menurut John Doe, Ketuanan Brunei ini tidak diceritakan dalam buku teks sejarah. Ada lagi fakta yang melucukan. Dalam artikel bodoh itu, John Doe berhujah terdapat kubur seorang China Muslim bernama Pu Kung Chih Mu seratus tahun sebelum sultan Brunei itu naik takhta. Sudah ada komuniti orang Cina pada tahun 1264 di Brunie dan Islam ini datang ke Brunei melalui China Muslim.
Mari kita tinjau semangat yang melodak dari blog Sri Tri Buana. Klik sini.

agbr47: Nampaknya macam tidak ada kesudahan.

No comments:

Post a Comment

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!