Halaman

Monday, January 3, 2011

Nuar Dikenakan Sek 121 Kanun Keseksaan?

Ummi Hafilda dalam blog Srikandi 7 ada menyatakan hasrat Anuar untuk mengulingkan Sultan dan Raja-Raja Melayu dan melantik dirinya sendiri sebagai Presiden manakala Azmin sebagai Timbalan Presiden termuda di dunia.

"saya mengigil bila mendapat tahu segala perancangan azmin dan anwar dengan segala agen asing untuk menghancurkan negara bahkan perancangan mereka sekiranya Mahathir dapat digulingkan melalui keruntuhan ekonomi, mereka bercita-cita MENGHAPUSKAN SISTEM BERAJA DAN MENGISTIHARKAN REPUBLIK DAN MENGHALAU RAJA RAJA MELAYU KELUAR DARI NEGARA. SETERUSNYA MELANTIK DIRINYA SENDIRI SEBAGAI PRESIDEN DAN AZMIN SEBAGAI TIMBALAN PRESIDEN TERMUDA DIDUNIA" - Ummi Hafilda.

Menurut tafsiran undang-undang Yb Zulkifli Nordin sebagaimana di tulisnya dalam blog beliau Zul4kulim blog, perlakuan saperti ini telah melakukan satu kesalahan di bawah Sek 121 Kanun Keseksaan;

"Khusus bagi mereka yang mengugut Tuanku Sultan, teman cadangkan pertuduhan dibawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan dikenakan terhadap mereka kerana pada teman perbuatan mengugut Tuanku Sultan (Selangor) tersebut adalah perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu” yang jika sabit kesalahan hendaklah mereka itu dihukum bunuh sampai mati. Atau sebagai alternatif hendaklah mereka dikenakan pertuduhan dibawah Seksyen 121 (1B) kerana merancang, mengada-ada, mereka-reka atau berusaha akan pemecatan atau perlucutan Raja pemerintah sebuah negeri yang jika sabit kesalahan hendaklah dihukum penjara sepanjang hayat, iaitu sampai mati didalam penjara. Ini bukan perbuatan yang boleh dibiarkan, apatah lagi bertolak ansur dengannya kerana amatlah biadap lagi kurang ajar bagi mana-mana rakyat dinegeri (Selangor) khususnya melakukan perbuatan derhaka saperti itu. Bagi maksud ini, teman mencadangkan kepada mana-mana individu rakyat Selangor supaya segera membuat lapuran polis menurut Seksyen 121 atau Seksyen 121 (1B) supaya tindakan segera boleh diambil" ulas Yb Zulkifli Nordin dalam mengulas sikap Menteri Besar Selangor dalam isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin sebagai SUK Selangor.

agbr47: Tak sekadar gelojoh malahan penderhaka kepada Sultan dan Raja-Raja Melayu.

No comments:

Post a Comment

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!