Halaman

Friday, February 25, 2011

RUMAHKACA: Kelantan sama dengan Mesir?

Kedua dua PRK Merlimau dan Kerdau, UMA tidak berupaya untuk kesana. Walaubagaimana pun banyak blog telah mengistiharkan perang umpama Media Cyber dan GAP and the gang, Kickdefella, Gomo dan lain-lain pasti akan berkampung di sana. UMA akan membaca laporan mereka. Mana yang patut UMA ulas, UMA akan ulas. Sebagai pesara dan tidak bergiat aktif dalam politik, sudah tentu UMA hanya mengulas melalui persepsi rakyat marhaen sahaja. Jadinya, UMA akan ambil artikel yang baik dari mereka dan UMA paste ke dalam blog UMA dan berikan sekilas pandangan UMA pula. Mungkin blogger ternama akan memperlekehkan perbuatan UMA tu. Tapi UMA lihat, mereka yang pernah memperlekehkan itu juga melakukan perbuatan yang sama.

Kita patut perbanyakkan blog. Biar ramai rakyat yang bercakap. GAP juga mengalakkan blog baru muncul. Apa bila ramai yang bercakap perkara perkara yang sama, baharulah isu itu di yakini. GAP menyediakan link blog blog baru kedalam blog beliau. Tahniah dan terima kasih GAP. Tak ramai blogger ternama yang sudi memberi ruang saperti GAP dan Azli Shukri Today lakukan. Sehingga jenuh nak membaca artikel artikel dari link yang ada dalam blog blog mereka.

UMA berpendapat dengan melakukan cut and paste dari blog lain dan membuat komen dari petikan tersebut, selain menghargai artikel yang mereka terbitkan, juga tanda kita bersetuju atau tidak bersetuju dengan isu yang di bangkitkan. Dengan ini, isu itu menjadi pebualan umum.  Pembaca berpeluang menilai pelbagai isu tadi. Asalkan credit di berikan kepada tuan punye artikel atau blog. Kesannya, apabila ia kerap di perkatakan akhirnya akan tertanam kedalam pemikiran pembaca terhadap isu isu yang di utarakan. Setakat ini, hanya satu dua blog sahaja yang mempertikaikannya. Tapi betul juga. Ada blog yang langsung tidak ada artikel sendiri semata mata bergantung pada artikel blog lain. He....he....

Sehubungan pasal cenduk menceduk, pagi ini UMA terbaca dalam blog RUMAHKACA menyamakan Kelantan dan pemerintahan negeri disamakan dengan pemerintahan dan negeri Mesir.

"Apa yang rakyat tau sekarang ini yang sama dengan Tunisia, Mesir, Libya dan lain-lain diMalaysia ada dua negeri iaitu Kedah dan Kelantan. Banyak ciri-cirinya hampir sama dengan Mesir sejak pemerintahan Pas." - [rumahanjas.blogspot.com].
 
Keras juga tuduhan itu. Sedangkan pengikut pas amat membenci pemerintahan Mesir dan menyokong gerakan rakyat Mesir sambil menyeru rakyat Malaysia melakukan gerakan yang sama terhadap pemerintahan negara kita yang tercinta.

Apakah RUMAHKACA tidak mampu melihat perbedzaan kekayaan mubarak di bandingkan dengan nik ajis? nik ajis sentiasa di watakkan sebagai pemimpin yang hidup sederhana, berumah buruk, berkereta buruk dan makan hanya di warung warung. Setiap hari kerjanya berdakwah. Rakyat semua sayang dan setia kepada dia sehingga sanggup berguling guling di jalanraya.

Walaupun kapak siam telah di tinggalkan oleh pengikut, kesetian pengikut yang tidak berbelah bagi masih sanggup mengantikannya dengan kayu pendik dan panjang. Yang pendik untuk menyerang dan yang panjang dipasang panji panji DAP walaupun meninggalkan panji panji pas sendiri. Cakap aje ke mana, puluhan ribu akan pergi kemana mana yang di arahkan untuk berdoa ahzab kepada musuh politik mereka. Tidak saperti mubarak, pengikut menentang dia sendiri.

Bab pengagihan kekayan negeri, nik ajis tak ambik, rakyat pun tak dapat. Kalau nik ajis dapat pun hanya setakat sponser pergi haji. Kalau sikit sikit yang dapat pun hanya menantu aje. Tak macam mubarak, anak beranak serta kroni kroni mereka yang kaya dan berbaik dengan Israel. Nik ajis tak baik dengan Israel cuma padankan dengan logo Israel aje, Israel for all, nik ajis letak pas for all.

Tidak juga saperti mubarak, nik ajis kuat berdakwah sehingga tertidur di pejabat dan terpaksa membuat keputusan pentadbiran negeri dalam keadaan mamai mamai kerana terlalu mengantuk dan keletihan. Sebab itu banyak perkara yang dia kata tak tahu.

Dalam kebajikan kepada rakyat, nik ajis menyediakan ruang niaga kepada rakyat walaupun sebesar lubang kubur nik ajis sendiri. Nik ajis mendirikan patung budha yang tertinggi di negara ini walaupun tidak pernah mendirikan masjid negeri. Apakah mubarak dapat melakukan saperti nik ajis lakukan. Bab air, rakyat dah boleh terima kerana kat Mekah pun takde air menurut pemimpin mereka.

Rakyaat kelantan tidak pernah terasa di zalimi kerana telah alah bisa tegal biasa; saperti api yang tidak tahu dirinya api. Rakyat kelantan melihat negeri lain jauh lebih daif dari kelantan sendiri. Di Mesir, rakyatnya terasa di zalimi sebab itu mereka menentang mubarak

Dari itu RUMAHKACA tidak wajar menyamakan kelantan sama dengan Mesir samada negeri dan pemimpin pemimpin mereka.

1 comment:

  1. sebagai org kelantan bg saya nik aziz merupa syaitan besar...tak pernah pikir pasal kebajikan rakyat....mereka lebih sibuk mencari dan mengkhafirkan org lain....nik aziz umpama nya paling teruk...mereka juga dok sibuk mengumpul harta masing masing dgn rasuah yg dianggap sedekah dgn bertopengkan islam penipu....PEmimpin PAS juga sekarang dilihat lebih memnja dan mendewakan cina dan india yg beru 3 tahun mengundi mereka berbanding org melayu..bg mereka melayu bangsat takda duit walaupun berpuluh tahun melayu undi mereka ..org melayu akan ikut akan ikut jer..tapi cina punya hati kena jaga sebab mereka semua ada duit.itu la faksafah dan prisip PAS sekarang...

    ReplyDelete

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!