Halaman

Monday, March 28, 2011

Ezam lebih baik jangan bertanding

UMA bersetuju hasrat Ezam supaya tidak mahu bertanding. Jika tidak,  lagi hebat perang saudara dalam UMNO. Ketiadaan Ezam dalam UMNO, telah ramai pelapis pelapis yang telah pun mengambil alih. Malahan, cantas mencantas pun dah ada agaknya. Jika Ezam masuk bertanding, mereka yang dah lama berbaris akan kecewa lalu serang menyerang dari dalam akan berlaku.

Ezam pun tak kurang musuh ketat di sekeliling pinggang terutama penyokong penyokong PKR. Akan datang masa akan di habiskan bukan untuk  merencana program rakyat dan negara tetapi menjawab soalan soalan peribadi yang di bangkitkan oleh musuh musuh politik beliau.

Dari itu, pengorbanan Ezam untuk tidak bertanding amat amat UMA hargai. Ezam, kita masih boleh bantu UMNO walaupun kita berada di mana sekali pun. Syabas Ezam.Ezam: Saya sudah serik, keputusan tak mahu tanding PRU muktamad

Oleh G Manimaran
KUALA LUMPUR, 28 Mac — Bekas ketua Angkatan Muda Keadilan Senator Ezam Mohd Nor berkata keputusannya tidak mahu bertanding pilihan raya umum ke-13, yang disebut-sebut diadakan tahun ini, adalah muktamad kerana sudah “serik” untuk aktif berpolitik.
“Saya sudah serik, sudah serik,” kata beliau yang menyertai Umno pada Mei 2008 dan tahun lalu dilantik sebagai anggota Dewan Negara.
Ezam berkata beliau akan menyampaikan pendirian yang sama sekiranya pucuk kepimpinan parti memintanya mengkaji semula keputusan itu, sekali gus bertanding dalam pilihan raya umum ke-13.
“Keputusan saya tidak mahu bertanding tetap dan ia kekal,” kata Ezam.
“(Pendirian saya) sudah jelas... kalaupun pemimpin parti meminta saya (agar) bertanding nanti, saya akan memberitahu mereka perkara yang sama,” kata beliau.
Beberapa blog sebelum ini menyebut beliau akan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri dan disebut-sebut sebagai pemimpin pelapis negeri Selangor.
Kata Ezam,  beliau memutuskan demikian selepas melalui pengalaman cukup “serik” sepanjang dua dekad lalu termasuk mengorbankan banyak aspek termasuk ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana perjuangankan PKR dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Selepas Anwar dipecat pada September 1998, beliau bersama beberapa pemimpin yang lain keluar Umno untuk menubuhkan Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Beliau keluar PKR pada 2007 dan menyertai semula parti Umno pada 28 Mei 2008.
“Saya sebenarnya sudah keluar untuk tidak aktif berpolitik, selama dua tahun selepas saya keluar PKR dan menyertai usaha melawan rasuah,” katanya yang merupakan ahli Umno Petaling Jaya Selatan.
Ezam merupakan bekas pengerusi Gerakan Demokrasi dan Antikorupsi (Gerak), sebuah badan yang ditubuhkannya selepas beliau bebas dari tahanan ISA.
Semalam, Ezam berkata beliau tidak berminat untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang.
Katanya beliau akan menolak sekiranya ditawarkan oleh BN untuk bertanding di mana-mana kerusi Dewan Undangan Negeri atau Parlimen.
Ini kerana, katanya beliau sudah serik dengan senario politik semasa yang dilihat telah banyak mengikis nilai moral manusia.
“Sehingga hari ini saya tidak ada perancangan ke arah itu (bertanding), bagaimanapun walaupun tidak bertanding saya akan tetap berjuang dan berusaha sedaya upaya membantu BN melawan mereka (pembangkang) dan membantu merampas kembali Selangor,” katanya.
Kata Ezam, misinya untuk menjelaskan kedudukan perjuangan politik PKR dan Anwar sudah selesai dan kini mahu meluangkan masa untuk membantu kerajaan membasmi rasuah.
“Saya menyertai Umno untuk menjelaskan tentang Datuk Seri Anwar dan PKR, di mana tugas ini sudah selesai, sudah dapat menjelaskan kepada rakyat.
“Sekarang saya mahu membantu kerajaan dalam melawan rasuah,” katanya lagi.
Ketika ditanya mengenai cakap-cakap bahawa beliau merupakan pemimpin lapisan menerajui kerajaan negeri Selangor, Ezam berkata:
“Perkara itu tak timbul. Bukan itu yang saya mahukan.”
“Saya dari awal sudah memberitahu kepimpinan parti bahawa saya hanya mahu memberi penjelasan tentang PKR dan Datuk Seri Anwar dan membantu kerajaan. Saya tidak mahu apa-apa jawatan,” katanya lagi.

1 comment:

  1. good la...
    i pun tak minat nak mengundi orang yang dah serik :P :P - bagi la orang yang lain yang jiwanya bersih muda dan bertenaga juga minda nya tak pernah "keliru"

    ReplyDelete

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!