Halaman

Saturday, March 5, 2011

Orang Cina tak suka rusuhan.

UMA pernah duduk sebagai salah seorang pentadbir di sebuah syarikat swasta. Walaupun kelayakan UMA sama aje dengan kelayakan pakar ikonomi Mahfuz. Di dalam tugas, UMA berdamping rapat dengan orang orang berpelajaran dari bangsa Cina. Mereka semua rakan rakan UMA dan cukup selesa bertukar tukar pendapat dengan UMA.

Walaupun orang Cina mahukan kuasa politik, namun Orang Cina tidak suka kepada rusuhan dan memilih kestabilan politik. Orang Cina boleh memihak kepada kerajaan jika mereka lihat pemilihan itu boleh mengakibatkan ketidak kestabilan politik. Sejarah pernah membuktikan Lim Kit Siang, Karpal dan lain lain pemimpin politik mereka tewas dalam kawasan mereka sendiri. Semakin mereka membuat projek tanjung, semakin mereka kalah. Cina hanya mahu ada kuasa pengimbang di Parlimen.

Politik Cina hanya berteraskan kekukuhan sistem ikonomi, pelajaran dan budaya. Selebih dari itu mereka tidak kisah. Jika rumah UMA ada tahlil, UMA jemput mereka. Mereka boleh duduk bersama dalam dewan tahlil bersama orang Islam yang sedang bertahlil. Bagi mereka agama bukan satu halangan. Macam khalid gereja boleh bersama sama bersembahyang dengan orang kristian di dalam gereja dan mengengenggam lilin yang menyala kerana kesedihan diatas kematian TBH.

Walaupun LKS dan lain lain pemimpin pembangkang sering menganjurkan rusuhan, namun LKS hanya mahukan rusuhan kecil yang boleh di manupulasikan dalam politik beliau sahaja. Rusuhan yang tidak melibatkan orang Cina. Bagi nuar pula, rusuhan yang boleh menyebabkan kelam kabut politik negara yang membolehkan dia meluluskan diri.

Terus terang UMA katakan, jika di takdirkan berlaku rusuhan di negara yang tercinta ini, orang awal yang akan bercuti rehat ke Singapura dan Australia adalah orang Cina. Mereka tidak mahu terlibat dengan rusuhan. Mereka tidak sukakan rusuhan kerana mereka terdiri dari peniaga peniaga. Rusuhan bermakna mereka tidak boleh berniaga. Waima ganster ganster juga adalah orang yang berniaga. Rusuhan juga akan merosakkan perniagaan mereka. Dari itu ganster juga tidak akan turut dalam rusuhan. LKS berharap jika ada rusuhan tidaklah begitu besar kerana ia hanya melibatkan orang Melayu dan kaum India yang berkerja diladang yang sanggup mencencang dan membakar mayat di ladang. India lain cuma datang menyebok dan jika ada tindakkan pihak berkuasa, orang yang mula cabut lari merekalah.


Rusuhan hanya di gemari oleh orang Melayu Utara kerana mereka terlalu berbangga dengan kapak siam mereka. Tok tok guru puak ini sentiasa menyemai perasaan jihat kononnya sejak mereka kecil lagi, untuk mempertahankan kepentingan peribadi puak mereka. Sebab itu jika ada rusahan hanya akan berlaku di utara dan KL yang di dokongi oleh puak puak inilah. Berdekah dekah LKS melihat orang orang tua melayu yang berjanggut dan berserban berguling guling di jalanraya dan anak anak mudanya pula bertempur dengan polis dan membantai orang Melayu yang lain. Orang cina hanya sebagai starter kemudian cepat cepat lari ke masjid bersembunyi dan senyum ketawa membiarkan orang melayu bergaduh sesama sendiri dan berperang dengan anggota keselamatan.

Walaupun ini sekadar persepsi UMA tetapi inilah yang kerap berlaku selama ini. Rusuhan adalah pertempuran antara melayu dengan Melayu.

No comments:

Post a Comment

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!