Halaman

Wednesday, March 9, 2011

UMA Bukan Orang PR

Keputusan Mahkamah menolak tiga eksibit dalam kes perbicaraan liwat Anwar Ibrahim semalam buat UMA terkedu. Tetapi UMA bukan macam orang PR, apabila mahkamah memihak kepada kita bahawa mahkamah itu adil dan jika tidak memihak bahawa mahkamah telah di tetapkan keputusannya dan pengadilan hanya sebagai syarat saja. Semuanya adalah konspirasi.

UMA berpendapat kejayan penolakkan ini tidak bermakna bahawa perbicaraan itu telah berakhir. Nuar belum di bebaskan lagi. Isu asal perbicaran ialah bukan pasal tangkapan. Isunya ialah kes lewat yang di hadapi oleh nuar. Penolakkan secara teknikal cara pengambilan bahan bahan bukti sahaja. Bukan menafikan DNA itu bukan milik nuar. Pehak pendakwa masih banyak lagi episod yang masih boleh di langsungkan.

Sepanjang perbicaraan ini berjalan jelas mahkamah banyak memihak dan berlembut kepada team nuar. Ada juga hikmahnya. Nak konspirasi macam mana lagi? Kalau konspirasi, dua atau tiga perbicaraan telah memadai. Nuar dah duduk dalam "sel Buluh River"

Kejayaan team nuar bukan bermakna dia tidak bersalah. Kejayaan beliau di bela oleh sekumpulan professional yang memang bergantung periok nasi dalam bidang profession mereka. Manakala kumpulan pendakwa yang hanya makan gaji. Menang bergaji, kalah pun bergaji.

Pehak pendakwa tidak pernah belajar dari kegagalan kegagalan mereka yang lalu. Kes nuar yang pertama juga akibat kesalahan teknikal pehak pendakwa. Dalam kes tuntutan Felda, peguam felda pulak buat hal. Jelas, dalam mahkamah pehak kerajaan bukanlah satu pasukkan yang kuat. Dan jelas juga jika sebab konspirasi tak perlu pun pasukan yang kuat. Hanya pasukan bertaraf makan gaji pun boleh menang dan membaham nuar ke sel bamboo river. Pehak pendakwaan hanya suka membina bangunan tinggi tanpa melihat aspect kekukuhan dan keselamatannya. Episod awal telah menonjolkan pelbagai kerenah pehak pendakwa. UMA respect kepada peguam karpal poosing. Dia memang handal hal pusing memusing.

Jika di takdirkan nuar menang bukan bermakna nuar tidak bersalah. Nuar di bela oleh proffesional yang bergantung hidup dalam profession mereka dan Saiful di nafi hak keadilannya oleh kumpulan pendakwaan yang bergantung hidup sekadar makan gaji mereka.

Tapi perlu di ingat, kes liwat ini bukan kes antara kerajaan dengan nuar tetapi aduan liwat Saiful dilakukan oleh nuar terhadapnya.  Jangan kaitkan dia dengan kerajaan.

2 comments:

  1. Assalamualaikum

    Macam mana nak jadi rakan blog u?

    :D

    ReplyDelete
  2. Salam Ms Pearl,
    kat bawah page ada ruang follower. Bagi email, saya boleh lantik sebagai penulis jemputan, he...he...

    ReplyDelete

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!