Halaman

Tuesday, April 5, 2011

Kalau bukan kenapa padam?

Sebab itu UMA tidak masukkan pautan link video yang terhangat "papa hebat" ke dalam blog UMA. UMA pasti bahawa link tersebut tidak akan kekal lama. Ada yang telah sampai 3 kali membuat link baru ke blog masing masing. Bagi mereka yang telah install real player terkini, secara automatik terdapat floating icon untuk kemudahan download video tersebut. bagi yang belum install new real player, boleh lah menambah perkataan "kiss" atau "save" sebelum youtube.com pada url gambar yang sedang ditonton; umpama: http://www.saveyoutube.com/watch?v=i41qSc_ryso&feature=player_embedded. Perkataan save di tambah sebelum youtube. Ikut sahaja arahan selepas itu. Dengan ini, video tersebut akan boleh disimpan kedalam hardisk dan dapat di tuntun semula untuk rujukan kemudian walaupun youtube telah "remove" video itu dari web servernya. Cara ini mudah dan selamat kerana tidak mengunakan application yang perlu di install kedalam komputer.

Ramai yang telah download video tersebut. Apa juga usaha memadamnya, video itu akan di ganti dengan yang baru. Persoalannya kenapa perlu padam. Jika video itu bukan nuar, biarkan ia berada di web dan nyatakan sebab sebab yang video itu bukan video nuar. Bukankah mudah untuk rakyat membandingkan video dengan penjelasan yang di beri?

Sejak kebelakangan ini PR banyak mengekang kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara. Utusan, TV3 dan Berita Bernama telah di halang membuat liputan acara PR. Nampak benar mereka tidak telus kepada pemberitaan dan gusar mendapat soalan soalan maut cepu emas atau "soalan panas"

Ada takut ke?

1 comment:

  1. uma aku amat setuju dgn kau..puak2 PR cakap x serupa bikin..kebebasan media konon..podahhh! x sabar aku nak tunggu sambungan video tu!

    ReplyDelete

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!