Halaman

Saturday, September 3, 2011

KOMPAS mohon maaf separuh je?

Harakah putar alam permohonan maaf akhbar Kompas. Menurut Harakah, " Selepas lebih 10 hari berlalu, isu akhbar Indonesia, Kompas, memohon maaf kepada Datuk Seri Najib Razak belum reda kerana permohonan itu tidak berlaku sebagaimana biasa."

"Ini kerana, menjadi amalan biasa akhbar yang memohon maaf akan menyiarkan penyataan minta maaf itu dalam bentuk penyataan atau iklan dan menarik balik berita yang dikatakan salah itu."

"Namun sehingga kini, ia tidak berlaku. Tidak ada penyataan permohonan maaf dalam bentuk iklan dan tidak ada penyataan menarik balik berita awal yang dikatakan salah itu dari Kompas".

Andaian harakah memetik dari Mkini, "permohonan maaf yang dituntut oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada mulanya ditolak oleh editor Kompas. Kemudian Kompas di uggut dengan tidakkan undang undang juga tindak menundukkan Kompas. Akhirnya kompas hanya setuju memberi peluang DS Najib membuat penafian sahaja.

Bagi Malaysiakini, akhbar itu jelas tidak membuat permohonan maaf secara penuh – ia boleh diibaratkan sebagai ‘permohonan maaf separuh’.


Waduh, harakah. Apakah harakah mahu kompas menghantar sendiri salinan siaran maaf di akhbar kompas itu kemeja editor harakah baru nak percaya.  Apa yang UMA tahu bahawa siaran maaf itu telah di terbitkan pada muka 7 selepas pertemuan editor kompas dengan DS Najib. Ada blogger yang telah memberikan link berhubung dengan permohonan maaf tersebut di blog mereka.

Semoga ada blogger yang tampil menjawab putar alam harakah ini. Mungkin harakah pun tahu berhubung penerbitan maaf tersebut. Sengaja hendak memanjangkan fitnah supaya sentiasa tertanam di minda rakyat kerana akan termakan dengan fitnah fitnah tersebut.

fitnah Harakah,

Semoga ada blogger yang tampil menjawab fitnah fitnah tersebut.

No comments:

Post a Comment

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!