Halaman

Monday, June 11, 2012

Bila Khaled tweet, Khalid panik

 BILA Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin tweet membayangkan permohonan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi pelajar baru Universiti Selangor (UNISEL) dibekukan, ramai yang menggelabah. Seorang daripada mereka ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mengatakan kerajaan tiada hak berbuat demikian. Sepatutnya tweet Khaled itu disambut baik kerana parti pembangkanglah yang garang mempertikaikan kewujudan PTPTN, sedangkan ada antara pemimpin mereka, ketika dalam kerajaan, turut merangka skim itu. Inilah sikap pembangkang yang tidak jelas dengan pendirian dan perjuangan mereka. Atas alasan mahu mempengaruhi pemikiran rakyat, mereka kononnya mahu menunjukkan perjuangan supaya pendidikan percuma pada semua peringkat dilaksanakan di negara ini, termasuk di institusi pengajian tinggi (IPT).

Ikut cakap pembangkang, semua kos terutama yuran pengajian, perlu ditanggung kerajaan sepenuhnya. Bunyinya sedap sekali, tapi ia mempunyai implikasi kewangan yang sangat besar terhadap kerajaan. Untuk menampung yuran pelajar baru UNISEL saja, kerajaan Selangor sudah tidak mampu, bagaimana mereka kata kerajaan perlu memberi pendidikan percuma kepada semua pelajar IPT. Dengan cadangan pembekuan itu UNISEL yang dikendalikan sepenuhnya kerajaan Selangor, patut memberi sokongan padu bagi membolehkannya membuktikan perjuangan partinya untuk menampung semua kos yuran pelajar, tanpa PTPTN.
Malah, kerajaan negeri itu juga boleh menjadi perintis untuk membuktikan pengajian percuma boleh dilaksanakan di negara ini. Tetapi, belum pun sempat pembekuan itu dikuatkuasakan, kerajaan negeri sudah dapat melihat kesan sekiranya PTPTN ditiadakan. Atas dasar tanggungjawab dan untuk membuktikan kepentingan PTPTN tetap relevan, pembekuan ke atas pelajar UNISEL ditarik balik serta-merta. Tweet Khaled hanya mahu menguji kemampuan kerajaan Selangor menampung yuran pelajar UNISEL. Nampaknya Khalid pula panik kerana selaku Menteri Besar beliau bimbang kerajaan negeri terpaksa menanggung bebannya jika pinjaman itu dibekukan.
Pelajar UNISEL boleh tanya Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana beliaulah yang menuntut PTPTN dimansuhkan dan kos ditanggung kerajaan. Jika ada suara pembangkang meminta pelajar jangan membayar pinjaman PTPTN, ia adalah sabotaj kepada masa depan pelajar. Begitu juga, Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli yang berdebat supaya PTPTN diberhentikan tiba-tiba mengutuk tindakan pembekuan itu dan menuduh ia dilakukan berasaskan politik dendam. Pembangkang nampaknya keliru dengan hujah mereka. Ini menunjukkan mudahnya bercakap atau mengkritik tetapi tidak semudah untuk memberhentikan sesuatu yang mempunyai kesannya terhadap ekonomi dan sosiopolitik masyarakat.

Keputusan ini tentu tidak wajar khasnya dalam proses menjadikan Malaysia negara maju dan berpendapatan tinggi. Kekurangan tempat di universiti meningkatkan pengangguran, bilangan tenaga pengajar juga dikurangkan dan ramai kakitangan terpaksa diberhentikan. Kos di IPT bukan terbatas kepada yuran saja.

Bagaimana dengan kos penyeliaan semua IPT, gaji profesor, pensyarah dan kakitangan serta segala kemudahan di IPT. Ini tidak termasuk kos pembinaan universiti. Kerajaan juga perlu menampung semua perbelanjaan di sekolah rendah, menengah, vokasional dan kolej lain dengan kos yang besar. Kos kerajaan perlu dilihat dari semua aspek termasuk mengurus padang bola. Jika di rumah sendiri, kita sering menghadapi tangki bocor, kerosakan elektrik dan mentol lampu terbakar, bayangkanlah kerja penyeliaan yang perlu ditampung di semua IPT.
Lihatlah wajah anak yang diterima masuk ke universiti setiap tahun.
Mengapa perlu kita hadkan pengambilan mereka jika kos pembiayaan mereka terpaksa ditampung kerajaan sepenuhnya. Jika ibu bapa berkorban untuk masa depan anak, mereka lebih insaf untuk membalas budi kelak.
Berita Harian Online | Bila Khaled tweet, Khalid panik

No comments:

Post a Comment

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!