Halaman

Sunday, February 9, 2014

Masih di alun mimpi

Saya melihat ramai pemimpin Umno/BN, maaf, kurang committed, mereka majoriti syok sendiri; bercakap kepada kelompok sendiri, kepada orangnya sahaja, tidak cuba memikat hati orang luar, mempengaruhi mereka atas pagar dan memujuk muda-mudi yang masih berkecuali. Sama ada setengah pemimpin ini tidak yakin dengan kebolehan sendiri atau kerana bersifat: “aku tak buat pun aku kekal dalam jawatan. Buat apa pusing kepala. Kebas peluang semasa berkuasa.”
Mesti kurangkan kebimbangan
TAN SRI ABDULLAH AHMAD

9 Februari 2014
JELAS pada saya, cabaran terbaru kepada Perdana Menteri, Najib Tun Razak, adalah keputusan pilihan raya kecil Dun Kajang yang sudahpun di duga siapa menang. Challenge untuk Najib ialah bagaimana mengurus dan mengendalikan politik dan kerajaan terus segar dalam tahun baharu yang dijangka menghadapi banyak kesukaran. Ditambah pula oleh pemenang pilihan raya kecil Kajang - Anwar Ibrahim - sama ada dia jadi menteri besar atau tidak. Woe betide if Anwar became Menteri Besar.  Padahnya bagi parti pemerintah di pusat  kalau dia Menteri Besar Selangor.

Nafsu atau testosteron politik pembangkang kuat - terlalu kuat. Ada juga bahayanya kalau testosteron terlalu ghairah pada musim bukan pilihan raya umum. Apalagi jika nafsu itu dipamerkan semata-mata kerana ingin diakui pembangkang gagah.

Tindakan dan cita-cita Anwar Ibrahim atau his goal says Speaking, "is understandable but a little careless mistake or one insensitive move, deliberate or otherwise, he makes, could make his political tangle in Selangor worse.”  Maksudnya, satu kesilapan kecil atau tindakan tidak sensitif walaupun tidak disengajakan akan jadi benang politiknya di Selangor lebih kusut dan akan merebak keluar Selangor.

Kerana Anwar seorang political animal sejati, dia (wajar, tidak salah) telah menggunakan kelonggaran yang dibenarkan oleh demokrasi dan peraturan pilihan raya di negara kita untuk  bertanding dalam pilihan raya kecil Dun Kajang bulan depan setelah incumbent meletakkan jawatan secara mengejut. Najib, Umno/BN dan MCA, terutamanya perlu berfikir di luar kotak minda biasa untuk berlawan dengan political animal yang teruji ini.

Suka-duka, Najib dan Anwar masa Anwar dalam Umno pun sudah seteru politik ketat walaupun kedua bersopan santun di antara satu sama lain. Mereka semenjak itu telah melangsungkan proxy wars.  Sekarang an all-out open wars yakni perang besaran yang terbuka.  Apabila Anwar disingkir masa depan Badawi dan Najib dalam Umno cerah kembali langsung Badawi dan Najib naik takhta politik, satu dipilih sendiri oleh Dr Mahathir dan Najib pula dengan sokongan dan desakan Dr Mahathir dan puaknya.  

Problem dihadapi Najib dan BN walaupun kerajaan dan Umno kelihatan kukuh adalah treacherous prospects yakni berkemungkinan wujud sikap khianat; berbahaya terutama sekali tatkala Najib kelihatan selamat. Sebenarnya Najib dan BN harus melawan helah dengan helah.

Pembangkang bukan kuat sangat tetapi dilihat kuat. Majoriti  Melayu Islam, Peribumi bukan Islam menyokong kerajaan. Awasilah pengkhianat dalam gelap; musuh dalam selimut dan dampingilah non- Melayu dan non-Peribumi yang menyokong kerajaan dan berusahalah menambah bilangan mereka ke tahap  pre-2008.

Melihat kepada bilangan pengundi mengikut bangsa (di Dun Kajang) calon BN yang berwibawa, bersih, muka baharu dan berpendidikan tinggi dan bermoral mulia bisa membuat kejutan andainya 30 peratus pengundi Cina, antara 65 -70 peratus pengundi Melayu Islam, Peribumi bukan Islam dan India memilih BN.

Adakah dan sudahkah pengundi Cina percaya kepada kepimpinan baru MCA? Itulah soalan yang terpenting dan cabaran terbaharu kepada MCA. Ramai pengundi masih tidak percaya MCA sudah berubah. Apa lagi tatkala negara menghadapi beberapa masalah yang dirasai oleh rakyat sungguhpun kerajaan cuba dan berusaha sedaya boleh mengurangkan bebanan dan tekanan atas kehidupan harian mereka. Tugas besar Najib adalah mengurangkan kebimbangan masa depan rakyat dan meringankan risau mereka terhadap politik negara yang kelihatan lebih kusut, polarised antara sekarang dan selepas Kajang.

Selagi Anwar bernafas selagi itulah dia akan cuba - apa harga pun dia akan bayar - asalkan dia dapat menduduki Sri Perdana. Kalau dia dan pembangkang berjaya ke Putrajaya satu perkara yang pasti adalah amat sukar, mungkin mustahil bagi Umno/BN kembali memerintah! Tegas seorang timbalan ketua bahagian Umno Kelantan dan seorang ketua Umno di luar Kelantan kepada saya, "apabila Anwar, Lim Kit Siang dan Pas naik, sebuah pemerintahan / kerajaan kombinasi ala Singapura, Iran dan Taliban akan wujud. Then what hope has Umno to regain power.

Umno tidak ada harapan langsung.  Pakatan Rakyat, setelah berkuasa, akan lebih intolerant dan authoritarian dari kerajaan BN. Anwar, Kit Siang dan menteri Pas bukan seperti menteri BN. Mereka ruthless - tidak ada kasihan belas dan committed. Mereka akan mempertahankan kerajaan mereka apa jadi pun. Mereka tidak akan peduli kepada desakan luar dan dalam negeri seperti berlaku di negeri mereka berkuasa dan negara mentor mereka. Percayalah."

Dulu lain, sekarang lain. Apabila Anwar PM atau MB Selangor pun dia akan menjelma seperti tatkala dia “anak emas” Dr Mahathir dan satu ketika de facto PM.  Walaupun sebagai MB Selangor, Anwar mempunyai taring  yang amat bisa; dia , seperti di tegasnya sendiri, akan memberi “a strong leadership.” Saya percaya pada iltizam dan determinationnya. Kalaupun kepimpinannya tidak beri kesenangan pada rakyat dia pasti akan menyusahkan Kerajaan Pusat dan BN to no end. Sekarang pun dia bikin BN pening lalat. Setelah di Shah Alam, Anwar akan memberi BN sakit kepala !

Musuh Umno/BN sebenarnya mereka sendiri. Terang Speaking, “despite that Umno/BN has governed the nation continuously”. Ingat dulu lain, 2014 lain dan masa kemuka amat lain. Melayu Islam, Peribumi bukan Islam pun ingin lihat hasil sokongan mereka bukan janji semata-mata. Mereka pun telah belajar daripada majoriti pengundi Cina- dapat betis mahu paha pula! “Kadang kala lebih baik jadi kera di hutan dari anak di atas riba” tegas seorang peguam muda Umno. Marahnya bukan main lagi kerana banyak “Aku Janji" yang belum ditunaikan. Tambahnya “guruhnya besar tetapi hujan gerimis”

Saya melihat ramai pemimpin Umno/BN, maaf, kurang committed, mereka majoriti syok sendiri; bercakap kepada kelompok sendiri, kepada orangnya sahaja, tidak cuba memikat hati orang luar, mempengaruhi mereka atas pagar dan memujuk muda-mudi yang masih berkecuali. Sama ada setengah pemimpin ini tidak yakin dengan kebolehan sendiri atau kerana bersifat: “aku tak buat pun aku kekal dalam jawatan. Buat apa pusing kepala. Kebas peluang semasa berkuasa.”

Source: Sinar Harian

15 comments:

 1. Assalamualaikum! lama tak jalan kat blog ni.

  Pemimpin UMNO hari ini lahir dalam dulang emas bersudu perak bergarfu gangsa so takde semangat berjuang. sebab lahir saja dah senang lenang.....what to do?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
   (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))   Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

   Delete
  2. SAYA MAS JOKO WIDODO DI SURABAYA.
   DEMI ALLAH INI CERITA YANG BENAR BENAR TERJADI(ASLI)BUKAN REKAYASA!!!
   HANYA DENGAN MENPROMOSIKAN WETSITE KIYAI KANJENG DIMAS DI INTERNET SAYA BARU MERASA LEGAH KARNA BERKAT BANTUAN BELIU HUTANG PIUTAN SAYA YANG RATUSAN JUTA SUDAH LUNAS SEMUA PADAHAL DULUHNYA SAYA SUDAH KE TIPU 5 KALI OLEH DUKUN YANG TIDAK BERTANGUNG JAWAB HUTANG SAYA DI MANA MANA KARNA HARUS MENBAYAR MAHAR YANG TIADA HENTINGNYA YANG INILAH YANG ITULAH'TAPI AKU TIDAK PUTUS ASA DALAM HATI KECILKU TIDAK MUNKIN SEMUA DUKUN DI INTERNET PALSU AHIRNYA KU TEMUKAN NOMOR KIYAI KANJENG DI INTERNET AKU MENDAFTAR JADI SANTRI DENGAN MENBAYAR SHAKAT YANG DI MINTA ALHASIL CUMA DENGAN WAKTU 2 HARI SAJA AKU SUDAH MENDAPATKAN APA YANG KU HARAPKAN SERIUS INI KISAH NYATA DARI SAYA.....

   …TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA AKI KANJENG…

   **** BELIAU MELAYANI SEPERTI: ***
   1.PESUGIHAN INSTANT 10 MILYAR
   2.UANG KEMBALI PECAHAN 100rb DAN 50rb
   3.JUAL TUYUL MEMEK / JUAL MUSUH
   4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

   …=>AKI KANJENG<=…
   >>>085-320-279-333<<<


   SAYA MAS JOKO WIDODO DI SURABAYA.
   DEMI ALLAH INI CERITA YANG BENAR BENAR TERJADI(ASLI)BUKAN REKAYASA!!!
   HANYA DENGAN MENPROMOSIKAN WETSITE KIYAI KANJENG DIMAS DI INTERNET SAYA BARU MERASA LEGAH KARNA BERKAT BANTUAN BELIU HUTANG PIUTAN SAYA YANG RATUSAN JUTA SUDAH LUNAS SEMUA PADAHAL DULUHNYA SAYA SUDAH KE TIPU 5 KALI OLEH DUKUN YANG TIDAK BERTANGUNG JAWAB HUTANG SAYA DI MANA MANA KARNA HARUS MENBAYAR MAHAR YANG TIADA HENTINGNYA YANG INILAH YANG ITULAH'TAPI AKU TIDAK PUTUS ASA DALAM HATI KECILKU TIDAK MUNKIN SEMUA DUKUN DI INTERNET PALSU AHIRNYA KU TEMUKAN NOMOR KIYAI KANJENG DI INTERNET AKU MENDAFTAR JADI SANTRI DENGAN MENBAYAR SHAKAT YANG DI MINTA ALHASIL CUMA DENGAN WAKTU 2 HARI SAJA AKU SUDAH MENDAPATKAN APA YANG KU HARAPKAN SERIUS INI KISAH NYATA DARI SAYA.....

   …TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA AKI KANJENG…

   **** BELIAU MELAYANI SEPERTI: ***
   1.PESUGIHAN INSTANT 10 MILYAR
   2.UANG KEMBALI PECAHAN 100rb DAN 50rb
   3.JUAL TUYUL MEMEK / JUAL MUSUH
   4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

   …=>AKI KANJENG<=…
   >>>085-320-279-333<<<

   Delete
 2. Anwar Jadi MB - Skuad Sayang Selangor Bubar Ganti Terengganu

  LIHAT BUKTI DI SINI
  LIHAT BUKTI DI SINI

  'Please Note'

  - Pelaburan jutaan ringgit 'skuad sayang selangor' sepanjang 5 tahun untuk merampas kembali selangor di tangan PKR tidak berhasil. Malah memberi 8 lagi kerusi Dun kepada PR

  - Walaupun beribu kali lakonan @ provokasi yang dimainkan oleh media UMNO BN ia tidak lagi relevan untuk Rakyat Selangor. Begitu juga Kelantan dan Pulau Pinang. Ia tetap akan menjadi milik kekal PR.

  - Terengganu juga bakal mengikut jejak selangor... Lihat saja pru 13 hanya 2 kerusi sahaja berbeza dan kemerosotan ketara BN..

  - UMNO BN akan membubarkan 'Skuad Sayang Selangor' dan mengantikan 'Skuad Sayang Terengganu' pula. UMNO BN yakin bila perlaburan jutaan ringgit diberikan kepada rakyat Terengganu terutama anak muda akan mengekalkan Terengganu ditangan mereka

  - UMNO BN akan kekal memerintah Terengganu jika pelaburan mereka berjaya dalam 'Skuad Sayang Terengganu'... Lihat saja bukti jelas apabila pelaburan RM15,000 untuk satu keluarga FELDA dapat mengekalkan undi mereka kpd UMNO BN walaupun sedikit merosot... Jadi apa sangat bezanya level pemikiran anak muda FELDA dan Anak muda Terengganu?

  - UMNO BN tetap akan membubarkan 'Skuad Sayang Selangor' apabila Anwar berjaya menjadi MB selangor. Aura Anwar yang kian kuat kpd anak muda Selangor hanya menjadikan usaha mereka sia2. Lebih baik mereka tumpukan Negeri lain yang juga akan jatuh ke tangan PR...

  Akhir Sekali, adakah UMNO BN akan menyumbat kembali Anwar ke penjara untuk tempoh 10 tahun lagi untuk menghalang daripada menjadi MB Selangor??..... Tetapi yang pasti, UMNO BN akan 'ketandusan strategi' untuk merampas kembali Selangor dan menemui 'jalan mati' untuk menarik sokongan pengundi muda dan pengundi baru yang sudah terdidik sejak 5 tahun dulu..

  ReplyDelete
 3. ....


  (( Loceng Amaran!! ))- Selepas Penjarakan Anwar. UMNO Bersiap Sedia Untuk PENJARAKAN Azmin Dan Wan Azizah Pula!!!??

  Dakwaan BerNiat Jahat - Dakwa, Saman, Tangguh 90x. Peguam BODOH!!! ??

  Sumber Berita


  >> Klik Di Sini <<
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Agenda Jahat UMNO - UMNO Mahu Musnahkan Perpaduan PR Utk Terus BKUASA!

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


  Generasi lama, generasi muda dan generasi baru perlu berhati2 dgn tektik UMNO sekarang yg menggunakan media mereka..

  Matlamat mereka hanya satu... Mahu kekal berkuasa...

  Oleh itu, mereka perlu memastikan Pakatan Rakyat berpecah agar rakyat sudah tidak percaya kpd Pakatan Rakyat lg.. ( Konon nya lah )

  Jadi di bawah adalah tektik mereka yg dianggap berkesan... ( Konon nya lah )

  1. UMNO akan cuba habis2an agar PAS keluar dr PR... Semua cerita mereka palsu belaka..

  2. UMNO akan menggunakan Anwar habis2an sbg liabiliti PKR... Sebenarnya mereka takut dgn kekuatan Anwar..

  3. UMNO yg sudah hilang pengundi Cina, akan melabel DAP mcm2... Jahat mereka tak sedar, nak kata DAP pulak jahat...


  Jadi, sy mohon sgt, jgn mudah percaya dan tertipu dgn permainan jahat mereka...

  Tolong ye :-)


  Sumber Berita


  >> Klik Di Sini <<


  MAKIN PARAH - UTUSAN MALAYSIA Kata Pemuda UMNO 'TERLAJAK BODOH'

  MAKIN PARAH - UTUSAN MALAYSIA Kata Pemuda UMNO 'TERLAJAK BODOH'

  MAKIN PARAH - UTUSAN MALAYSIA Kata Pemuda UMNO 'TERLAJAK BODOH'
  Perjuangan Puteri UMNO BUSUK HINGGA KE USUS - DR.M

  Perjuangan Puteri UMNO BUSUK HINGGA KE USUS - DR.M

  Perjuangan Puteri UMNO BUSUK HINGGA KE USUS - DR.M

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Mantab Gan Artikel nya !!!

  Baca Juga :

  Situs Agen Bola Euro 2016, Agen Judi Online Terpercaya

  Agen Bola Terpercaya

  Agen Judi Bola

  Agen Taruhan Bola

  Agen Judi Online

  KLIK DAFTAR

  Dapatkan Promo Bonus 30% Setiap Kali Melakukan Deposit Minimal Rp.100.000,-

  ReplyDelete
 6. Thank for the good topic,Thanks for your sharing.

  หนังจีน

  ReplyDelete
 7. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
  Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete

Catatan Popular

Listen To Quran

Listen to Quran

Srikandi 7

Confuse

Confuse

Abang dengan Pakcik duduk sini sampai PRK Merlimau tamat ye bang, ye pakcik!!! Eh! akak pun ade!!!